13 Ağustos 2017

ADANA İLİ GENELİNDE 2017 YILI İLK ALTI AYLIK KONUT SATIŞLARININ SON DURUMU

ALAY GAYRİMENKUL VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ ARAŞTIRMA YAYINIDIR


        TÜİK tarafından, 2017 yılı ülkemiz geneli ve iller bazında satış rakamlarının açıklanması ile piyasanın altı aylık hareketi öğrenmiş olduk. TÜİK verilerine  göre 2017’den itibaren en çok konut İstanbul’da en az konut satışı ise Hakkari’de gerçekleşmiştir.



       Geçen yıla kıyasla 2017 yılının ilk yarısında ülkemiz genelinde  654 bin ev satış işlemine konu olmuştur.Türkiye genelinde yılın ilk 6 ayında 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 3,74 artışla yılın ilk altı ayını kapatmış durumdadır.


konuyu makalemiz başlığı olan Adana ili ölçeğinde irdelersek ;
        İl geneli için,; haziran ayında toplam 2687 adetlik konut satışı gerçekleşmiş. 2017 yılının ilk altı aylık döneminde ise toplam 15337 adetlik konut el değiştirmiştir.
     2017 yılında Oluşan  satış adedine göre 2016 yılı ilk altı aylık dönemi gerçekleşen satış miktarı (12641 adet) karşılaştırıldığında bir önceki yıla göre artış oranı %17,5 'dir:Türkiye ortalamasının kat kat üzerinde satış rakamlarında artış gerçekleşmiştir. Adana ili konut piyasasının ilçelere göre değişmekle birlikte,il geneli için canlı olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Yıllık bazlarda ilk altı ay için oluşan şatışların grafiğide aşağıda görüldüğü gibidir.

     
Grafikte görüldüğü üzere 2017 yılı ilk altı  döneminde her ay satış rakamı bir önceki yılın aynı aylarına göre  büyüyerek arttığı görülmektediir.

Konuyu Adana iline ait , ilçeler bazında irdelersek ;

      Öncelikle bilinmesi gerekir ki ,TUİK Adana ili için, Çukurova Seyhan,ve Yüreğir ilçelerine ait  verileri paylaşmaktadır.Bu nedenle bizde,  bu ilçeler  haricindeki yerleri ise diğer ilçeler başlığı  adı altında  irdeleyeceğiz.

 1. Çukurova ilçesinde; haziran ayında toplam 639 adetlik konut satışı gerçekleşmiş. 2017 yılının ilk altı aylık döneminde ise toplam gerçekleşen satış rakamı ise 4297 adettir.
     2017 yılı ilk altı ayında  Oluşan  satış rakamı,2016 yılı ilk altı aylık dönemi  (3947 adet) karşılaştırıldığında bir önceki yıla göre artış oranı % 8,17 'dir:
   

 Yıllık bazlarda ilk altı ay için Çukurova 'da oluşan şatışların grafiğide yanda görüldüğü gibidir.







2.  Seyhan ilçesinde ,;haziran ayında toplam 634  adetlik konut satışı gerçekleşmiş. 2017 yılının ilk altı aylık döneminde ise toplam 4771 adettir
       2017 yılı ilk altı ayında  Oluşan  satış rakamı ,2016 yılı ilk altı aylık dönemi  (4746 adet) karşılaştırıldığında bir önceki yıla göre artış oranı % 0,6 'dir:




  Yıllık bazlarda ilk altı ay için seyhan'da oluşan şatışların grafiğide yanda görüldüğü gibidir.






3. Yüreğir ilçemizde ; haziran ayında toplam 118 adetlik konut satışı gerçekleşmiş. 2017 yılının ilk altı aylık döneminde ise toplam 819 adettir.
     2017 yılında Oluşan  ,rakamı ,2016 yılı ilk altı aylık dönemi  (878  adettir) karşılaştırıldığında bir önceki yıla göre artış oranı % -7,2 'dir: küçülme sözkonusudur.
    

 Yıllık bazlarda ilk altı ay için Yüreğirde 'da oluşan şatışların grafiğide yanda görüldüğü gibidir.





4. Diğer ilçelerimizde (Sarıçam,Ceyhan,Feke,Karaisalı,vs.....) ise  ; haziran ayında  1196  adetlik konut satışı gerçekleşmiştir. 2017 yılının ilk altı aylık döneminde ise toplam 5350 adettir 
   2017 yılı ilk altı ayında Oluşan  satış rakamı ,2016 yılı ilk altı aylık dönemi  (3070  adet) karşılaştırıldığında bir önceki yıla göre artış oranı % 42,6 'dir:

 

  Yine yıllık bazlarda ilk altı ay için diğer ilçelerimizde  'da oluşan şatışların grafiğide yanda görüldüğü gibidir.



     SONUÇ OLARAK ;
    Adana ili için,il genelinde,  Türkiye ortalamasının üzerinde  ciddi bir hareketlilik olduğu aşkikardır,
            Konu Adana ili ilçeleri bakımında son iki yılın  altı aylık döneminleri bazında  irdelenidğinde ise;
          Çukurova ilçesinin %8,17 lik artış oranıyla lokasyanın alım yönünde hareketli olduğu,
          Seyhan ilçesinin % 0,6 lık artış oranıyla bir önceki yılın altı aynı satış rakamları ile aynı miktarda  olması nedeniyle durağan  bir piyasa büyümesine sahip bulunduğu,
           Yüreğir ilçesi konut piyasasında ise %-7,2 lik bir  küçülme olduğu  konut ediniminde bulunan kişilerce yüreğir ilçesinin alım kararı yönünde tercih edilmediği görülmekte, 
           Diğer ilçelerin ise  ulaştıkları satış rakamları yönünden büyük sıçrama gösterdiği görülmektedir.
        Bu sıçramada en büyük etkenin kanaatimizce yeni yapılaşmaya açılan sarıçam ilçesinin en büyük faktör olduğunu  düşünmekteyiz.
     Sarıçam ilçesininde mevcut konut stokundaki  ilk kez satışa konu olan konut sayısının fazlalığı,fiyatların Seyhan,ve Çukurova ilçelerine göre nazaran ucuzluğu,alım gücü sınırlı,veya fiyatların ucuzluğu nedeniyle yaturm için konut alacak kişilerin buraya yönlendiği ,ayrıca barter tarzı yapılan tapu devirlerinin rakamları yükseltiği kanaatindeyiz. düşünmekteyiz.O bölgeye olan talebin,satış adetlerinde oluşan sıçramanın sarıçam bölgesinin  lokasyon özellikleri,ulaşım ve mevcut altyapı sorunları fazlalığı kredi maliyetlerin 2017 yılı ikinci yarısında artabileceğini öngördüğümüzde  aynı miktarda satış rakamlarının uluşmasının zor olduğunu varsayımına ulaşılabilir..Önümüzdeki dönemde çukurova ilçesi elimizdeki verilere göre hareketli olacağı,satış rakamları aynı tempoda gerçekleşeceği ,Seyhan ilçesindeki kentsel dönüşüme verilen arsalarda imal edilen konutların stoka dahil olasıyla yılınilk yarısına nazaran hareketleneceği öngörümüz dahilindedir.


GAYRİMENKUL HER ZAMAN EN İYİ YATIRIM ARACIDIR.

ALAY GAYRİMENKUL
ŞÜKRÜ ALAY